luni, 1 decembrie 2008

Toxicomaniile

Exista 2 tipuri de toxicomanii: toxicomanii majore si minore
toxicomaniile minore: alcoolismul, tabagismul si cafeismul
toxicomanii majore: drogurile tari
Toxicomania (drug addiction) este starea de intoxicatie periodica sau cronica, determinata de consumarea repetata a unui drog na-tural sau sintetic (OMS, 1957).
A. Noirfalise (1991) clasifica drogurile ce antreneaza o toxicodependenta astfel:
I. Stupefiantele si produsele inrudite:
- opiu, morfina, codeina,
- analgezice opioide de semisinteza: heroina, oximorfona, hidromorfona, oxicodona, hidrocodona;
- analgezice opioide de sinteza: petidina, metadona, dextromoramida, pentazocina;
- cocaina;
- substante psihodisleptice: can-nabis-ul si produsele sale (hasis, marijuana), psilocina, psilocibina, ergina, khat, LSD25, amfetamine;
- fenciclidina, ketamina.
II. Medicamente psihotrope:
- hipnotice;
- anxiolitice;
- neuroleptice;
- antidepresive.
III. Drogurile sociale:
- alcoolul,
- tutunul,
- cafea, ceai, cacao, ciocolata,


Cercetătorii de la Colegiul Trinity din Dublin au identificat partea din creier care arată de ce unii consumatori de cocaină devin dependenţi, iar alţii sunt doar consumatori ocazionali. Scanarea creierelor consumatorilor de cocaină, în timp ce realizau diferite sarcini simple în faţa computerului, a arătat schimbări în zonele responsabile de comportament. Astfel se explică de ce unii se pot lăsa, iar alţii devin dependenţi. Cocaina a fost folosită iniţial ca medicament, ca băutură sau ca tonic.

Ea este un drog sub formă de pudră care poate fi inhalată sau diluată în apă şi injectată. Se estimează 3% dintre adulţii, din ţările în curs de dezvoltare, folosesc acest drog. Consumul de cocaină duce la probleme medicale, psihologice şi sociale precum crima, violenţa şi contactarea virusului HIV. Cercetătorii au observat că voluntarii (consumatori de cocaină) aveau o activitate neuronală redusă. Cantitatea de sânge, ce trecea prin parte de creier responsabilă de comportament şi luarea de decizii, era mai mică decât la un om normal. Nu se ştie sigur dacă acest lucru este provocat de consumul îndelungat de cocaină sau aceşti oameni aşa s-au născut. (Ş.C.)

Niciun comentariu: